2021-05-26 09:10:49• hírek • Bede Emőke

Szatmár megyébe is szállítottak szárnyasokat a nyárádtői csirkefarmról

Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com
Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság kedden újabb információkat közölt a Maros és Hargita megyék területén azonosított madárinfluenza-gócok kapcsán.

Közleményük szerint a hatóság május 3-án kezdeményezett vizsgálatot az ügyben, tehát már akkor, amikor a Maros megyei Nyárádtő csirkefarmjával kapcsolatban először felmerült a madárinfluenza gyanúja. Mint azóta kiderítették, abból a tételből, mely által a nyárádtői telepre bejutott a vírus, további 37 megye több mint 2.500 háztáji gazdasága is részesült. Ezen kívül fény derült arra is, hogy a kérdéses csirkeállomány értékesítése a törvény által előírt állategészségügyi dokumentáció nélkül történt.


A hatóság értelemszerűen azt is megvizsgálta, hogy a magáról nyárádtői telepről kikerülő szárnyasokat hol értékesítették. Mint kiderült, a potenciálisan fertőzött baromfikból 2.206 Maros megyei és 65, más megye területén található háztáji gazdaságba került. Ezen megyék a következők: Hargita, Neamt, Brassó, Beszterce-Naszód, Kolozs, Fehér, Szeben, Máramaros és Szatmár.


A megyei állategészségügyi igazgatóságok már megkezdték a begyűjtött minták elemzését, és ez idáig öt új gócpontot azonosítottak, kettőt Hargita, hármat Maros megye területén. A hatóság megállapította, hogy mind a nyárádtői csirketelepre, mind a másodlagos gócokba élőszárnyas-értékesítés révén jutott be a betegséget okozó vírus.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: